نشست شبکهسازی کسبوکارهای سلامت دیجیتال در هشتم مهرماه سال جاری برگزار شد.
حوزه سلامت به عنوان یکی از عرصههای اصلی خدمترسانی دولتها، بهویژه در سالهای اخیر شاهد نوآوریهای چشمگیری بوده است. این نوآوریها برخاسته از ظهور و توسعه فناوریهای مختلف از جمله نانو، زیستی، شناختی و … است؛ اما یکی از پیشرانهای اصلی نوآوری در حوزه سلامت، امتزاج فناوری اطلاعات و ارتباطات با آن است که پارادایم جدیدی موسوم به «سلامت دیجیتال» را رقم زده است.
در ایران نیز کسبوکارهای نوپای متعددی در حوزه سلامت دیجیتال شکل گرفتهاند که برخی از آنها توانستهاند مراحل اولیه را پشت سر گذاشته و خدمات خود را با موفقیت در بازار عرضه کنند؛ از این رو، مرکز توسعه فناوریهای راهبردیِ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در فاصله ۱۵ اردیبهشت تا ۱۵ تیر ۱۳۹۷، نسبت به انتشار فراخوانی بهمنظور شناسایی کسبوکارهای سلامت دیجیتال اقدام کرد. وظیفه اطلاعرسانی فراخوان، جمعآوری اطلاعات کسبوکارها و تدوین کتابچه معرفی آنها بر عهده دبیرخانه «چالشهای فناوری و نوآوری ایران (آیچلنج)»، وابسته به اندیشکده آصف، گذاشته شد.
فراخوان مذکور به دو شیوه اطلاعرسانی شد: ۱. کسبوکارهای حوزه سلامت دیجیتال از طریق جستوجوهای اینترنتی شناسایی شدند و از آنها مستقیماً برای معرفی کسبوکار خود دعوت به عمل آمد؛ ۲. فراخوان از طریق پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد و شتابدهندهها بهطور غیرمستقیم به آگاهی مخاطبان رسید.
شرط اصلی پذیرفتهشدن در این فراخوان عبارت بود از داشتن دستکم نمونه اولیه یا بهعبارتی MVP. پس از پایان مهلت مقرر، بیش از ۱۰۰ پرونده در سامانه آیچلنج ثبت شد که ۸۰ مورد آنها شرط فوق را دارا بودند. کسبوکارهای پیشگفته در شش حوزه دستهبندی شدند: ۱. تناسب اندام و سبک زندگی؛ ۲. مراقبت در منزل؛ ۳. شبکههای اجتماعی؛ ۴. مدیریت دانش؛ ۵. تشخیص و مراقبت پیشرفته؛ ۶. خدمات آموزشی.
مرکز توسعه فناوریهای راهبردی بر این باور است که رشد و توسعه بسیاری از این استارتآپها بدون نقشآفرینی سایر ارکان و عناصر اکوسیستم نوآوری، از شتابدهندهها و مراکز رشد تخصصی گرفته تا پارکهای فناوری، سرمایهگذاران خطرپذیر، دانشگاههای علوم پزشکی و … با موانع بسیاری روبرو خواهد شد. از این رو در ۸مهرماه۱۳۹۷، این کسبوکارها نزد نمایندگان بازیگران و عناصر مختلف اکوسیستم نوآوری معرفی شدند تا پیوندهای مورد نیاز بین آنها شکل گیرد.