چالش نوآوری

چالش فناوری و نوآوری یک رقابت یا مسابقه با هدف توسعه راه‌حل‌های فناورانه برای حل مشکلات بنگاه‌های صنعتی یا توسعه خدمات و محصولات نوآورانه است. در این نوع مسابقات، شرکت‌های صنعتی خصوصی یا دولتی می‌توانند مناسب‌ترین راه‌حل‌های فناورانه را برای غلبه بر مشکلات فناورانه خود بیابند. شرکت‌کنندگان در چالش‌ نوآوری را عموماً دانشجویان یا اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها، پژوهشگران مستقل، و شرکت‌های کوچک و متوسط خلاق و نوآور (اعم از دانش‌بنیان و غیر آن) از داخل یا خارج کشور تشکیل می‌دهند، اما هیچ منع یا محدودیتی برای شرکت در چالش‌ها وجود ندارد.

اما منظور از یک راه‌حل فناورانه چیست؟ همان‌طور که تجربه برگزاری چالش نوآوری در گوشه و کنار جهان نشان می‌دهد، در این نوع مسابقات راه‌حل‌های فناورانه نوعاً شامل «طراحی مفهومی» (conceptual design) یا «نمونه اولیه» (prototype) می‌شود. بنابراین چالش‌ها بسته به شرایط می‌توانند یک یا دو مرحله‌ای باشند که مرحله اول شامل طرح‌های مفهومی و مرحله دوم شامل نمونه‌های اولیه می‌شود.

مراحل یک چالش نوآوری

به طور کلی برگزاری هر چالش شامل مراحل زیر است:
1) طراحی فراخوان
2) انتشار فراخوان
3) تدوین طرح‌های مفهومی
4) بررسی و داوری طرح‌های مفهومی
5) توسعه نمونه اولیه
6) داوری و اعلام برنده نهایی

مزایای چالش برای شرکت‌های صنعتی

شناسایی استعدادهای برتر و ایده‌های خلاقانه

شرکت‌هایی که توسعه فناوری را از طریق تحقیق و توسعه داخلی به مرزهای خود محدود می‌کنند، عملاً خود را از انبوه ایده‌های خلاقانه که خارج از محدوده شرکت وجود دارد، بی‌بهره می سازند. چالش‌ نوآوری به شرکت‌ها اجازه می‌دهد تا از همه ایده ها، نبوغ و خلاقیت جوانان و مهندسان ایرانی استفاده کنند، نه صرفاً کارکنان واحد تحقیق و توسعه خود.

شتاب بالا نسبت به رویکردهایی نظیر استخدام

جذب و استخدام کارشناسان خلاق و نوآور در واحدهای تحقیق و توسعه شرکت ها به منظور حل مشکلات فناورانه غالبا رویکردی بسیار کند، زمان بر و هزینه بر است. چالش نوآوری می تواند در زمانی بسیار کوتاه (میانگین 6 ماه) امکان دستیابی به طرح نهایی یا نمونه اولیه را فراهم نماید و از این جهت سرعت آن با سایر مکانیزم‌های توسعه فناوری قابل مقایسه نیست.

ریسک کمتر در مقایسه با تحقیق و توسعه

علی رغم تامین تمامی هزینه های واحد های تحقیق و توسعه در شرکت ها، فرآیند تحقیق و توسعه یا مهندسی معکوس در این واحدها همواره به موفقیت دست نمی‌یابد. در چالش نوآوری، اعطا جوایز و مهمتر از آن فرآیند همکاری و سرمایه گذاری تنها زمانی آغاز می شود که طرح مفهومی یا نمونه اولیه ارائه شده، توانسته باشد معیارهای فنی و اقتصادی چالش را برآورده نماید.

هزینه بسیار پایین در مقایسه با تحقیق و توسعه

واحدهای تخصصی «تحقیق و توسعه» یا «پژوهش و فناوری» در شرکت های صنعتی و بزرگ روزانه هزینه‌های قابل توجهی را صرف تحقیق و توسعه یا مهندسی معکوس برای غلبه بر مشکلات فنی می نمایند. به طوری که قیمت تمام‌شده تحقیق و توسعه در شرکت ‌ها بسیار قابل توجه است و از این رو به هیچ وجه با هزینه‌های برگزاری چالش نوآوری قابل مقایسه نیست.

مزایای چالش برای نوآوران و فناوران

اعطا تسهیلات آزمایشگاهی، مالی و مشاوره

شرکت‌کنندگان چالش‌های نوآوری آی‌چلنج بسته به شرایط در حین یا بعد از اتمام چالش از انواع تسهیلات آزمایشگاهی، مالی و مشاوره برای اجرایی کردن طرح خود برخوردار خواهند شد. در این مرحله آی‌چلنج خواهد کوشید با همکاری شرکت متقاضی، صندوق نوآوری و شکوفایی یا سرمایه‌گذاران خطرپذیر مانند سامان‌سرمایه، سیمرغ و سراوا، تسهیلات مالی مورد نیاز را در اختیار برنده قرار دهد.

دریافت جایزه

جایزه از مزایای قابل توجه شرکت در چالش‌های نوآوری است. چالش‌ها بسته به اهمیت و پیچیدگی‌های دانشی و فناوری می‌توانند جوایزی از چند تا چندصد میلیون تومان داشته باشند. برای مثال اولین چالش فناوری ستاد ویژه توسعه فناوری نانو حاوی جوایز 2 میلیون تومانی برای مرحله اول (طراحی مفهومی) و جایزه 10 میلیون تومانی برای نمونه آزمایشی بود.

کاهش ریسک‌ تجاری‌سازی و دسترسی به بازار

بسیاری از فناوران و محققان که از ظرفیت و توان توسعه و ارائه یک فناوری برخوردارند، برای تجاری‌سازی و توسعه آن با ریسک‌های جدی روبرو هستند. در چالش‌های نوآوری، شرکت‌ها نیاز فناورانه و آمادگی خود را برای حمایت از توسعه آن فناوری و رساندن آن به بازار را اعلام می‌کنند و در این مسیر برگزیدگان چالش شانس بالایی برای تجاری سازی و دسترسی به بازاری بزرگ خواهند داشت.

یادداشت‌های مرتبط

چرا برخی بنگاه‌ها با نوآوری باز غریبه‌اند؟

سوال اینجاست که چرا برخی بنگاه‌ها‏ به طور چشمگیری از رویکرد نوآوری باز استقبال کرده و از مزایای آن بهره‌مند شده‌اند‏، اما بسیاری دیگر از بنگاه‌ها هنوز با نوآوری باز غریبه‌اند؟

ادامه مطلب

جمع‏ سپاری یا نوآوری باز؟

ین روزها دو اصطلاح «نوآوری باز» و «جمع‏ سپاری» را زیاد می‌ شنویم. اما ارتباط این دو مفهوم چیست؟ آیا معنای یکسانی دارند؟ آیا متفاوت هستند؟ یا یکی زیر مجموعه‌ دیگریست؟

ادامه مطلب

نوآوری باز : درون سپاری یا برون سپاری؟

با افزایش تقاضا برای پروژه‌های نوآوری بازو توسعه فناوری‌های ارتباطی پلت‌فرم‌های تخصصی نوآوری مانند ناین‌سیگما و اینوسنتیو در خارج کشور و آی چلنج در داخل کشور شکل گرفته‌اند.

ادامه مطلب